Tutaj jesteś

Wyposażenie kuchni w restauracji w hotelu – co jest niezbędne?

21 kwietnia 2022 Biznes Wyposażenie kuchni w restauracji w hotelu

Każdy lokal gastronomiczny wymaga konkretnego wyposażenia – m.in. w meble ze stali nierdzewnej, urządzenia piekarnicze czy mroźnicze i akcesoria. Inne sprzęty kupisz do baru, restauracji włoskiej lub azjatyckiej, food trucka czy do hotelowej restauracji. Skupmy się na zakupie sprzętów i drobnych gadżetów do restauracji w hotelu – poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Samowar

Samowar jest znany od kilkuset lat i w wielu krajach jest ważnym elementem tradycji parzenia herbaty. Dzisiaj są one wykorzystuje głównie na dużych przyjęciach i konferencjach czy spotkaniach biznesowych. Inwestują w nie także firmy cateringowe oraz restauracje hotelowe. Samowar służy do parzenia herbaty, przypomina kociołek z uchwytami i kranikiem. Klasyczny samowar posiada zbiornik na wodę, wewnątrz niego jest rura pionowa na węgiel. Ma także ruszt, kranik, przez który przelewa się woda, a na górze czajniczek na esencję.

W restauracjach czy na przyjęciach sprawdzają się samowary elektryczne. Należy urządzenie po prostu podłączyć do kontaktu i włączyć grzanie. Samowar posiada grzałkę wbudowaną, która wtedy od razu zacznie działać. Do wewnątrz urządzenia trzeba wlać odpowiednią ilość wody i poczekać, aż się zagotuje – poinformuje nas o tym dioda.

Bemar

Zadaniem wydajnego bemara jest przede wszystkim podgrzewanie dań i dbanie o to, by utrzymał je w optymalnej temperaturze. Jeśli posiłki zostały przygotowywane wcześniej, a mają być gotowe dla gości przez kilka godzin – jak w hotelowej restauracji bywa – inwestycja w bemar jest niezbędna. Bemary gastronomiczne są wykorzystywane na co dzień w profesjonalnych kuchniach oraz w firmach cateringowych.

Bemar utrzymuje ciepło przez długi czas, ale jednocześnie nie pozwoli potrawom się przypalić. Czas podtrzymywania ciepła zależy od modelu. Plusem tych urządzeń jest także ich oszczędność energii elektrycznej.

Frytkownice dla gastronomii

Frytki to jeden z najpopularniejszych dodatków do wielu dań – mięs czy ryb. Można je przyrządzić na wiele sposobów. W lokalu gastronomicznym profesjonalna frytkownica to must have – pozwoli przygotować zarówno frytki, jak i różne inne dodatki do potraw.

Frytki nie mają dobrej sławy, a jednak są przez większość gości wybierane. Ważne jednak, by były odpowiednie przyrządzone i na świeżym oleju. Nowoczesne urządzenia posiadają czujnik, który sygnalizuje konieczność wymiany oleju na nowy. Wystarczy spuścić kranikiem zużyty olej. Wybierając frytkownicę do restauracji, zwróć uwagę na jej podstawowe kryteria – wydajność oraz moc.

Redakcja eppearance.pl

Nasz zespół doradza w kwestiach zawodowych. Dzielimy się profesjonalną wiedzą z zakresu rozwoju osobistego, marketingu oraz prowadzenia firmy w Internecie.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?