Wigilia dla pracowników to jedna z imprez, która w wielu firmach jest tradycją, często mile wyczekiwaną i odbieraną w bardzo pozytywny sposób. Jednak nie każdy przedsiębiorca wie, jak zorganizować dobrze takie przyjęcie, aby każdy czerpał z niego jak najwięcej dobrego. Wigilie dla pracowników mają miejsce zarówno w dużych firmach, które liczą sobie kilkaset lub kilka tysięcy pracowników, ale również w małych lokalnych biznesach, gdzie każdy się zna i dobrze sobie życzy. To, jaką formę przybierze uroczystość, zależy oczywiście od ilości zaproszonych gości, od miejsca i wielu innych czynników. Z pewnością rzec można, że do najpopularniejszych form należy oczywiście mała kolacja lub niewielkie przyjęcie, które zamknie się w maksymalnie kilku godzinach. Zastanawiasz się, co uwzględnić podczas planowania takiego poczęstunku?
Termin – data, która powinna pasować każdemu
Organizatorzy takich przyjęć, jak wigilia dla pracowników, za najtrudniejsze uważają ustalenie jednego spójnego terminu, który pasowałby każdemu. Im więcej osób pracuje w firmie, tym ciężej jest ustalić taki termin. Oczywiście, ostatecznie trzeba wybrać taki, który będzie najmniej kolidował z planami pracowników. Grudzień jest dość napakowanym miesiącem, jeśli chodzi o obowiązki, plany i wydatki, o czym warto pamiętać podczas dokonywania rezerwacji terminu w lokalu.
Czy 24 grudnia to dobry termin na wigilię dla pracowników? Oczywiście, że nie. Ten dzień powinien należeć wyłącznie do rodziny, ponieważ wtedy jest bardzo dużo przygotowań do kolacji wigilijnej. Dzień poprzedzający 24 grudnia to również niezbyt dobra data. Wigilię dla pracowników warto zorganizować znacznie wcześniej – np. tydzień przed standardową kolacją wigilijną. Co jeszcze wziąć pod uwagę, decydując się na termin wigilii pracowniczej?
Na pewno konieczne jest dobranie terminu tak, aby nie kolidował z pracą. Ponadto, sami pracownicy powinni zostać uprzedzeni o takim poczęstunku nawet kilka dni przed nim, a jeśli chodzi o bardzo duże firmy – kilka tygodni przed. W ten sposób będą mogli wygospodarować na kolację kilka godzin, które są tak potrzebne. Ostatnią zasadą jest, aby nie organizować poczęstunku w godzinach wieczornych. Jest to bardzo niepożądane przez pracowników, ponieważ tracą oni wtedy cenny czas na zakupy, na pobycie z rodziną, na zakupienie prezentów czy rozejrzenie się za składnikami na różne potrawy. Kolacja wigilijna powinna odbywać się raczej tuż po pracy lub w godzinach pracy, o ile prezes się na to zgodzi. W niektórych firmach grudzień może stać pod znakiem zmniejszonej ilości pracy, a nie zwiększonej, dlatego jest to w zupełności możliwe.
Miejsce spotkania i poczęstunku
Poza terminem, warto mieć na uwadze miejsce spotkania i poczęstunku. Bardzo często pracownicze wigilie organizowane są na terenie biura, jednak nie zawsze można w ten sposób domknąć temat. Jeśli Twoje miasto to Poznań – wigilia firmowa powinna odbyć się w pięknym miejscu, jakim jest Hotel Andersia. W tym miejscu każdy uczestnik świątecznej imprezy dla pracowników będzie w stanie poczuć fantastyczny klimat zbliżających się świąt. Obsługa hotelu dba o każdego gościa, a ponadto jest w stanie przygotować wnętrze niczym ze snów.
Catering czy wspólna praca i pomoc pracowników?
Organizując imprezę w biurze, warto zastanowić się, czy warto wynająć catering, czy jednak postawić na chęci pracowników. W sytuacji, kiedy firma nie liczy dużo zatrudnionych, śmiało można zdecydować się na pracę zespołową i umówienie się, kto przynosi jaką potrawę. Nie dość, że wigilia zostanie zorganizowana własnymi rękami, bez nadmiernych kosztów i każdy na niej skorzysta, dodatkowo zacieśnią się więzi oraz zostanie podkreślona praca zespołowa.